Her yemeğimizin yanına yakışan nefis bir malzeme olan patates sağlığımız için de oldukça faydalı bir besindir.
Sulu yemeğinden, kızartmasına, püresinden, salatasına kadar birçok yemekte kullandığımız patatesin kabukları da yararlıdır.
Kabuğu ile pişirilmiş bir patatesin potasyum miktarı daha yüksektir. Yine kabuğuyla tüketilen patatesin lif oranı kabuksuz haline oranla 7 gram daha fazladır. Bol C vitamini içerir. Nefis bir yemek hazırlamak için soyduğumuz patates kabuklarını nasıl değerlendirebileceğimizi sizler için sıraladık. Patates kabuklarını çöpe atmadan onlarla neler yapılır, gelin birlikte bakalım. İşte, patates kabuklarını değerlendirmenin yolları…
1. Patates Kabuğundan Cips
Soyduğunuz patatesin kabuklarından lezzet dolu çıtır çıtır cipsler hazırlamaya ne dersiniz? Film, spor veya sohbet gecelerinizin en lezzetli eşlikçisi olacak bu cipslerle lezzet dolu anların keyfini çıkarın. Patates kabuklarını ister sebze soyacağıyla isterseniz de bıçakla soyun. Soyulmuş patates kabuklarını güzelce yıkadıktan sonra bir süre suda bekletin. Daha sonra tuz ekleyerek kızartma işlemine başlayabilirsiniz. Aynı zamanda fırında da rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Patates kabuklarını zeytinyağı ile yağladığınız fırın kabınıza serin. Üzerlerine arzuya göre dilediğiniz baharatları serpiştirerek ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirebilirsiniz.
2. Saç Beyazlarına Son
Beyaz saçların oluşumunu engelleyemeyiz ancak görünmemesini sağlayabiliriz. Beyaz saçlarınızı boyamadan doğal yöntemlerle kapatabileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için yapmanız gereken patates kabukları ve klorsuz su. Evet, yalnızca bu iki malzemeyle beyazları kapatmanız mümkün. Patates kabuklarına klorsuz su ekleyerek 25 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra süzdüğünüz suyu boş bir şişeye aktarın. Her duştan sonra saçınıza uygulayın. Uygulama işleminden sonra saçınızı yıkamayın. Aynı zamanda bu işlem saçlarınızdaki kepek sorunlarınıza, kırıklara ve dökülmelere de iyi gelecektir.
3. Yanıklara Karşı Koruyucudur
Yanık ve yaralarınıza karşı patates kabuğu yatıştırıcı bir etki göstermektedir.
4. Çay Yapın
Patates kabuklarıyla hazırladığınız çay kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyicidir. İçerisindeki diyet lifleri nedeniyle kan basıncını düşürür. Patates kabuklarını iyice yıkayıp suda beklettikten sonra beş dakika kaynatmanız yeterlidir.
5. Patates Kabuklarını Ekin
Geri dönüşümlü bitkilerden biri olan patatesin kabuklarını toprağa ektiğinizde yeni patateslerin filizlenmesini sağlamış olursunuz